top of page
Caută

PRIETENI SAU DUSMANI? - INDULCITORI FOLOSITI IN BUCATARIA RAW VEGANA - FRUCTELE DESHIDRATATE (5)

  • Anneline
  • 7 mar. 2018
  • 4 min de citit

Stafide, curmale sau smochine? Cati dintre noi s-ar fi gandit sa le foloseasca pe post de indulcitori? Sunt multe altele, cum ar fi caisele uscate, prunele etc., dar ne-am gandit sa vi le prezentam pe cele pe care le folosim noi cel mai des.

Datorita proprietatilor tonifiante, laxative, diuretice, emoliente, fructele uscate aduc beneficii tuturor. Singurii care trebuie sa fie precauti cand consuma fructe uscate sunt bolnavii cu tulburari metabolice – obezitate, diabet. Si acestia pot consuma, dar cu moderatie si doar cu acordul medicului.

Am ales sa folosim in proportie de 90% ca indulcitori fructele uscate, deoarece acestea sunt alimente intregi, care pe langa "zahar" natural contin minerale, vitamine, enzime si fibre care ajuta la digerarea acestuia mult mai usor de catre organism. Nu acelasi lucru putem spune si despre indulcitorii la fel de naturali, dar care sunt extrasi, cum ar fi siropul de agave despre care poti citi mai multe aici.

De asemenea, datorita fibrelor organismul isi va satisface pofta de dulce cu o cantitate mult mai mica de dulciuri.

Din punctul acesta de vedere ne putem gandi la numarul de calorii, care este mai ridicat decat in cazul fructelor proaspete. Totusi, organismul fiind ajutat de fibre si alti nutrienti va ajuta la eliminarea a ceea ce nu este necesar organismului fara a se depune sub forma de celulita sau colesterol rau, din contra.

Stafidele reprezinta unul dintre cele mai bune alimente pentru a rezista mai bine la stres si la oboseala, datorita glucidelor pe care le contin (71 g/100 g). O mana de stafide ne furnizeaza cantitatea zilnica necesara de fier. Stafidele sunt bogate in fructoza, un zahar natural care poate fi transformat de organism, cu usurinta, in energie. S-a constatat ca datorita lipsei grasimilor si a sarii nu ingrasa, asa cum se credea. Din acest motiv, se numara printre putinele fructe dulci recomandate in curele de slabire, bineinteles consumate resposabil.

Consumul regulat de aceste fructe uscate combate oboseala si previne depresia, fiind un tonic excelent. In acest sens, in special sportivilor, persoanelor in varsta, tinerilor si celor care depun un efort deosebit, fizic sau intelectual, li se recomanda cel putin 50 g de stafide brune pe zi. De asemenea, stafidele reduc nivelul colesterolului rau si il cresc pe cel bun, prevenind astfel ateroscleroza.

Stafidele sunt bogate in calciul atat de necesar pentru intarirea dintilor si a oaselor. De asemenea, boronul ajuta la buna absorbtie a calciului si la formarea oaselor (ca tot ziceam de alimente folosite intregi, fata de calciul anorganic care este asimilat foarte greu de organism). Stafidele sunt foarte bune pentru femeile aflate la menopauza pentru ca fixeaza calciul in oase si impiedica formarea osteoporozei.

Stafidele contin fitonutrienti polifenolici cu proprietati antiinflamatorii si antibacteriene. Acesti fitonutrienti combat cu succes febra si distrug bacteriile care cauzeaza infectiile.

Nu in ultimul rand, stafidele nu afecteaza sanatatea dintilor asa cum se intampla cu dulciurile care contin zahar procesat chimic. Acidul oleanolic din stafide distruge bacteriile cauzatoare de carii si de boli gingivale.

Curmalele pot face parte atat dintr-o cura excelenta de reglare a greutatii, cat si din tratamentul diverselor afectiuni, precum constipatia, problemele cardiace, disfunctiile sexuale, diareea si tulburarile intestinale. Acestea trateaza anemia, iar zaharurile de buna calitate pe care le contin se absorb lent la nivelul intestinului, regland astfel glicemia si protejand pancreasul.

Fibrele alimentare din curmale, ajuta la deplasarea cu usurinta a reziduurilor prin colon si ajuta la prevenirea colesterolului rau (LDL). Totodata, consumul de curmale ajuta la cresterea libidoului si imbunatatirea performantelor sexuale, fiind recomandate chiar si in perioada cand cuplurile doresc sa conceapa un copil – continutul ridicat in potasiu face ca aceste fructe sa sustina fertilitatea.

Curmalele au proprietati relaxante, regleaza functionarea sistemului respirator si au actiune antiinfectioasa, revitalizanta si sunt cunoscute si ca favorizante ale expectoratiei, avand efecte benefice in bolile de piept.

Vitaminele B continute in curmale si carotenolidele cum ar fi luteina, zeaxantina, , sunt absorbite in retina, pentru a mentine functiile optime de lumina, de filtrare, si protejeaza impotriva degenerescentei maculare, deci o minunata sursa pentru mentinerea sanatatii ochilor.

Sa mai spunem ca ele sunt materia prima pentru torturile noastre de ciocolata, adevarate delicii?!!

Smochinele te ajuta sa ai un par frumos si sanatos datorita continutului de zinc, cupru, seleniu, magneziu, calciu si vitaminele B şi C.

Smochinele constituie o sursa esentiala de fibre alimentare si ajuta la îmbunatatirea digestiei si previn constipatia. Continutul ridicat de potasiu, fier, calciu si fibre vegetale, le fac ideale în scopuri medicale, ca diuretic si laxative“, spune medicul Victor Verinceanu. Smochinele sunt utile si în diverse afectiuni respiratorii, inclusiv în astm si in tusea productiva. Sunt un remediu excelent pentru febra, otite, abcese, boli venerice si pentru ficat.

"Acest fruct este un aliment foarte alcalin, prin urmare, ajuta la reglarea pH-ului corpului. Smochinele sunt bogate in polifenoli si flavonoide. Acesti compusi sunt antioxidanti, care previn daunele cauzate de radicalii liberi. Smochinele sunt cunoscute pentru proprietatile calmante si laxative si pentru continutul redus în grasimi si zahar. Triptofanul, prezent în smochine, induce un somn bun si ajuta la inlaturarea insomniei. Smochinele sunt dulci si moi si pasta lor este folosita ca un inlocuitor pentru zahar. Totusi, consumul exagerat poate provoca diaree. ", atrage atentia dr. Roxana Popescu.

Regleaza tensiunea arteriala. Smochinele nu contin sodiu, in schimb sunt o sursa importanta de potasiu, de aceea scad tensiunea arteriala.

Intaresc oasele - sunt o sursa importanta de calciu. In plus, potasiul pe care il contin nu ajuta doar la reglarea tensiunii arteriale ci impiedica si eliminarea calciului. Iarasi putem vedea cat de important este sa se consume fructul intreg, nu nutrientii extrasi si separati.

De asemenea, smochinele uscate contin prebiotice (fibre care nu pot fi digerate de catre organismul uman, insa care servesc drept hrana pentru bacteriile prietenoase care se afla în tractul digestiv al omului), deci ajuta la mentinerea unei flore intestinale sanatoase.

In concluzie, fructoza extrasa, siropurile dulci pot fi considerate un inamic in diete. Insa atata timp cat fructoza sau zaharoza nu au fost extrase, ci se consuma fructul care le contine, acestea nu vor fi o problema niciodata pentru silueta. Bineinteles, ca orice aliment, si fructele uscate trebuie consumate responsabil. Si fie vorba intre noi nici nu se pot consuma altfel decat resposabil datorita continutului ridicat de fibre care vor potoli pofta de dulce, ajutandu-ne sa nu facem excese. Incearca si o sa vezi!

P.S. Aboneaza-te la newsletter pentru a primi un pdf gratuit cu beneficiile ingredientelor folosite in bucataria raw vegana!

Surse:1 , 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Retete recomandate:

 
 
 

Σχόλια


bottom of page